ÖMÜR DEDİĞİN
Zamanla değişiyor her şey. Ömürden eksilen çağ mı? teknoloji mi? her neyse her şey eskisi gibi olmuyor her ne olursa olsun bugün dünü arattırıyor, kim bilir belki de yarın bugünü arattırır.
İnsanlar doğdukları yere benzerlermiş. Anadoludan gelenler esmer tenlidir. Büyük şehirlere gelenler türkülerini beraber getirirler. Çünkü Anadolu insanları acısını, sevincini daha doğrusu kavuşamadığı sevgilisini bile türküye döker. Örneğin Nuri Sesigüzel ‘Sarı sabahlık yakışmaz mı güzele’ der gibi.
Doğup büyüdüğüm herşeyden mutlu olduğum köyümün veya köy yaşantımda ki gerçekler de yerini hayale bıraktı, dağlar, yaylalar, meralar, bahçeler, tarlalar, dereler zamanımızın geçtiği koyun, keçi, sığır sürülerimizin mal nöbetleri, harman dövdüğümüz çalışma ve yaşam alanlarımızdı. Kar yağmasını köyümün coğrafi durumundan fırtına ve yağmuru, seli, donu, güneşin bulutların arasında parlak ışığını esirgemesi, yıldızların kayması, ağaçların ilkbaharda çiçeklenmesi, sonbaharda yapraklarını dökmesini, mevsim dönümünde otların sararması, aç kurtların hayvanlarımıza saldırmasını meraklı gözlerle izlerdik. Doğanın değişkenliğiyle yağmur yağdıktan sonra gökyüzünde güneşin kuşluk vakti veya ikindi vaktinde havada gökkuşağı oluşurdu, Gökkuşağı havaya bir doğa harikası verdiği için hep etkilenmişimdir. Köyde gökkuşağına yaşlılar ‘ebem kuşağı’ derdiler. Ebem kuşağı, gökkuşağı kaybolana kadar seyreder her bir renginde doğanın binbir çeşit rengini görürdüm. Büyüklerimiz bize eğer bu kuşağın altından geçerseniz ne dileğiniz varsa Allah Kabul eder derdiler. Bunu mektep, medrese görmüş aydın büyükler bile derdi ve bizde inanırdık ama ne mümkün gökkuşağının altından geçmek bir hayal, neticede renkleri beni büyülemiştir.
Şu an yaşadığımız coronavirus şehir hayatını der demez bizi köy yaşantımıza götürüyor, kışın yağan kar tanelerine avuç açmak ve kar mevsimlerini özledik. Büyük şehirlerde dikilen gökdelenler; bize geceleri korkmadan oynadığımız oyunları kapı eteklerine serilen kilimleri, toprak damlı evleri o insanlığın inceliklerine şahitlik etmiş bir yaşam der demez şehir hayatından koparıyor insanı.
İşte değerli okuyucular bazen geriye bakarsın veya günlük yaşamına bakarsın hayat insana zamansız bir zaman kuruyor birde bakarsın ki tarlanın ortasında tek başına kala kalmışsın ve belki bir gün gelir anlarsın ki sen hayattan değil, hayat senden geçmişini almıştır. Bazen yaşananları anlatmak acı veriyor. Bazen geçen zamanını kusursuzca işletirken hepimizin beynimizin içindeki köylere geçmişimizi bu günümüzle yüzleştirirsek köy hayatımızın ne kadar değerli olduğunu anlarız. His etmenin zayıflık, takadin güç, okşamanın yalana dönüşü, güven esaretin, cennet cesaretin, cehennem olduğu yerde kavga etmek başkasının gururu oluyor ve böylece ömür dediğin ya dağların boranıyla ya ılgıt ılgıt buğday tarlasının savurduğu ekinin sapıyla ya da nazlı nazlı akan derenin uğultusuyla sessizce yok oluyor, tıpkı ebem kuşağının altından geçmek hayali ve ümidi gibi.
YORUMLAR
- Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
- KAR, TEKNOLOJİ VE SOBALAR...
- Köylerimiz Unutulmasın
- BARIŞ
- Kadının önemi
- BİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM...
- Savaş'ı kim niye istiyor?
- ÖĞRENCİ EVLERİ
- DEĞİŞİM
- GELİŞİM
- YENİ YILA GİRERKEN
- BU ÜLKE HEPİMİZİN
- Pozitif Düşünmeliyiz
- VİCDAN VE TRAFİK
- YAĞMUR ve KAR
- KAPİTAL SİSTEM
- BU MEMLEKET HEPİMİZİN
- KİMLİK VE CUMHURBAŞKANLIĞI
- ESAD VE SAVAŞLAR
- BİNGÖL'ÜN TANITIM GÜNLERİ
- TEŞEKKÜRLER BİNGÖL
- EN KÖTÜ BARIŞ EN İYİ SAVAŞTAN ÜSTÜNDÜR
- Savaş acıdır, ayrılıktır
- Hayal ve Gerçek
- Kadınlar Günü
- 1 HAZİRAN SONRASI ÜLKEMİZDE Kİ DURUM;
- BATI’NIN OYUNU
- İNSAN ÖLÜMLERİ ÜZERİNDEN NEMALANAN AVRUPA
- Seçim Öncesi
- Gündemin getirdikleri
- ADALETİN BU MU AVRUPA?
- BAHAR MEVSİMİ
- Bahar 2
- Zaza Nurettin
- Bu Memleket hepimizin
- SOLUCANIN KUYRUĞU KENDİSİNE YABANCI
- Adı konulmamış savaş
- Adı konulmamış savaş 2.
- Mezhepler üstü bir birliğe ihtiyaç var
- KÖYLERİMİZ UNUTULMASIN 2
- ABD ve Avrupa’nın Dünya Üzerindeki Oyunları
- Seçime Doğru
- Bölgemiz Üzerine Oynan Oyunlar
- YEREL SEÇİMLER
- 31 Mart seçimleri ne mesaj veriyor?
- Kiğı’nın tarihi değerlerini koruyalım
- Gençlik nereye gidiyor?
- ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR
- TEZEK
YORUM EKLE